Varná deska: plyn, nebo elektrika?


Rozhodujete se, jestli si pořídit plynovou, nebo elektrickou varnou desku? Přinášíme souhrnný přehled všech argumentů.


Sklokeramika je moderní

Elektrické varné desky jsou v dnešní době žádaným zbožím. Jejich předností je čistý design, dotykové ovládání a možnost programování. Obrovskou výhodou sklokeramických desek je snadná údržba – stačí několik tahů houbičkou se saponátem a deska je čistá. Při vaření na elektrické desce dochází k menšímu znečištění odsavače par a okolí varné desky.

Při výběru varné desky bychom se měli zajímat o rychlost a efektivnost vaření. Je změřeno, že nejrychlejší a nejefektivnější je indukční elektrická varná deska. Pak následuje sklokeramická a nakonec plynová. Pokud vaříme hrnec s 2 litry vody, indukce uvaří vodu za 5 minut, sklokeramika za 8 minut a plynová deska za 9 minut. Indukční varná deska je skoro dvojnásobně efektivnější než deska plynová.

Z hlediska instalace se doporučuje přívod 380V, za dodržení podmínek lze instalovat také na 220V. Je třeba mít na paměti, že příkon elektrické varné desky je přibližně 6kW. Ve starších domech nebylo při rozvodech elektřiny na toto pamatováno a proto je dodnes zapojení elektrické desky v některých panelových domech problematické. 

Při vaření na elektrické desce je nutné počítat s prodlením reakcí na naše pokyny. Nová generace desek je však nesrovnatelná s neovladatelnými litinovými plotýnkami. Setrvačnosti se využívá při úspoře energie, pokrm necháme pod pokličkou ještě dojít.

 

Rychlé ovládání plynu

Plynové desky nabízejí nepřebernou variaci tvarových a materiálových možností. Ke každému stylu kuchyně je odpovídající design desky. Rozměrově vybíráme od tzv. domino 30cm desek po široké 90cm panely. Velmi oblíbený je tzv. turbo (zdvojený) se čtyřkorunkovým hořákem. Členité mřížky hořáků, ovládací knoflíky a oblíbený nerez jsou však v porovnání s hladkou elektrickou deskou obtížné na údržbu. Při vaření na ohni (plynu) dochází ke vzniku agresivních mastných par, které znečišťují okolí varné desky. Profesionální kuchaři však nedají na vaření na plynu dopustit.

Na plynovou varnou desku se kvůli otevřenému ohni vztahuje několik přísný norem. Zpravidla se týkají vzdálenosti k dalším hořlavým materiálům. Vzdálenosti k odsavači par musí být alespoň 75cm, vzdálenost ke svislému boku se doporučuje 30cm. To se týká také snížení varného centra.

Na zapojení plynové varné desky budeme potřebovat přívod plynu, nejčastěji zemního. Je možné však většinu desek přetryskovat a napojit na propanbutanovou láhev. Přívod plynu musí být v kuchyni přístupný a nesmíme ho mít přímo za sporákem. Dále je potřeba elektrická zásuvka 220V kvůli piezoelektrickému zapalování.

www.totostudio.cz
Návrhy a realizace interiérů na klíč
Věra Tomíčková, Petr Tomíček
bytový designér pro celou ČR







Podobné články

Stůl jako střed našeho bytu

Jídelní stůl je důležitou součástí interiérového zařízení. Kolem stolu se odehrává velká část našeho rodinného života. Sházíme se u něj s rodinou u dobrého jídla, při posezení s přáteli, řešíme naše problémy a děláme důležitá rozhodnutí. Posezení u stolu pro nás bývá i způsobem relaxace. Psychologové dodávají, že společné stolování stmeluje rodinu.

Obrazem: bydlení pro mladou rodinu

Prohlédněte si zdařilou realizaci interiéru pro mladou rodinu ve středních Čechách. Přinášíme fotogalerii moderního interiéru.

Zaostřeno na pohovky

Čtyři otázky na téma pohovky pro Hospodářské noviny.



© 2024 radyprobydleni.cz • Všechna práva vyhrazena, kopírování jakéhokoli obsahu je bez svolení autora zakázáno!
webSEO::tvorba webových stránek a SEO